Ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας εκτός του Πρωτοδικείου στις 09:00 π.μ., με στόχο την έκφραση της δυσαρέσκειας έναντι στην ψήφιση του νομοσχεδίου που καταργεί 113 δικαστικές υπηρεσίες από τον αρμόδιο χάρτη, ενώ παράλληλα διεκδικούν τη μη κατάργηση του Ειρηνοδικείου.
«Κατατέθηκε το νομοσχέδιο που καταργεί το Ειρηνοδικείο Χίου, μεταξύ δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με το κριτήριο του «κόστους – οφέλους». Το κυβερνητικό σχέδιο, έρχεται να ορθώσει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη, θα εξαναγκάσει δικαστικούς υπαλλήλους, πολίτες και δικηγόρους να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα, θα στερήσει από τους κατοίκους πολλών πόλεων της χώρας την άμεση πρόσβαση στα δικαστικά καταστήματα.
Με το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη:
- Θα καταργηθούν τα Ειρηνοδικεία σε όλη τη χώρα, συνολικά 113 δικαστικές υπηρεσίες θα “σβήσουν” απ’ τον χάρτη ως αυτοτελείς υπηρεσίες με το κριτήριο του “κόστους – οφέλους”. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη θα γίνει πιο δύσκολη, πιο ακριβή, πιο μακρινή, δηλαδή για μια απλή υπόθεση θα πρέπει να μετακινηθεί κανείς αρκετά χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα, η οικογενειακή ζωή των εκεί υπηρετούντων δικαστικών υπαλλήλων θα έρθει πάνω – κάτω. Οι τοπικές κοινωνίες θα οδηγηθούν σε μαρασμό.
- Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των καταργούμενων – συγχωνευμένων υπηρεσιών θα μεταφερθούν στα κατά τόπους κεντρικά Πρωτοδικεία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δικαστικοί υπάλληλοι θα είναι εν δυνάμει μετακινούμενοι – νομάδες όπου και όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα ο δικαστικός υπάλληλος που σήμερα υπηρετεί στο Αγρίνιο μπορεί – μ’ ένα απλό “εντέλλεσθε” να μετακινηθεί στο Μεσολόγγι ή τη Ναύπακτο. Η πρόβλεψη κάλυψης των σχετικών δαπανών μετακίνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
- Η κυβέρνηση παρουσιάζει ως “αναβάθμιση” ότι ορισμένα Ειρηνοδικεία θα μετατραπούν σε “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” με αυξημένη ύλη. Τι δεν λέει; Ότι τα “Περιφερειακά Πρωτοδικεία” δεν θα έχουν, στην ουσία, μόνιμους υπαλλήλους, ενώ ανάμεσα στα υπό “αναβάθμιση” Ειρηνοδικεία βρίσκονται ορισμένα που δεν έχουν καθόλου υπαλλήλους (πχ. Θάσος) ή 1-2 υπαλλήλους (πχ. Λήμνος, Καλλονή Λέσβου).
Έτσι, αυτές οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν και θα τεθούν στο στόχαστρο για μελλοντική κατάργηση! Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η μείωση χωρικής αρμοδιότητας σε «Παράλληλα» Πρωτοδικεία (πχ. Θήβα, Καλάβρυτα, Μεσολόγγι κ.α.)
- Οι διαχειριστικές αρμοδιότητες των διευθυνόντων τα δικαστήρια (πχ. προμήθεια υλικών, συντήρηση – επισκευές κτηρίων) μέσω μεταφοράς των σχετικών αρμοδιοτήτων στο ΤΑΧΔΙΚ θα παραδοθούν σε ιδιωτικές εταιρείες με τις γνωστές συνέπειες.
Το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη (που αποτελεί προαπαιτούμενο του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ) έρχεται να «κουμπώσει» με τα αμέσως προηγούμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης. όπως με τον Ν. 5090/2024 που επέφερε τροποποιήσεις στον ΠΚ και ΚΠΔ, με τον οποίο μειώθηκαν σημαντικά οι πολυμελείς συνθέσεις συρρικνώνοντας έτσι τα δικαιώματα των κατηγορούμενων, ενώ αυξήθηκαν κατακόρυφα τα δικαστικά έξοδα κ. ά.
Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε εργαζόμενη να συμπορευτεί μαζί μας, να παλέψει μαζί μας! Αγωνιζόμαστε για να μην ορθωθούν νέα εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών στη δικαιοσύνη.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ! Βγαίνουμε στους δρόμους, φωνάζουμε τα συνθήματά μας όσο κι αν «ενοχλούν», δεν φοβόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι. Τα νομοσχέδια καταψηφίζονται στον δρόμο!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Να μην καταργηθεί – συγχωνευθεί καμία δικαστική υπηρεσία– ΟΧΙ στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου Χίου.
- Μαζικές προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και ετήσιο προγραμματισμό για την αναπλήρωση των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ.
- Αυξήσεις των αποδοχών μας, επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών.
- Να ολοκληρωθεί άμεσα το Δικαστικό Μέγαρο και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων σε αυτό για όσο διαρκούν οι εργασίες.»